Вы вошли как Гость
Группа "Гости"Приветствую Вас Гость!
Пятница, 2024-03-29, 11:10 AM
Главная | Мой профиль | Регистрация | Выход | Вход | RSS

Категории раздела

РФ [18]
Новости Министерства [65]
Информация Министерства социальной политики Украины, Пенсионного фонда Украины, Кабинета министров Украины
Новости Феодосии [58]
Государственная помощь и субсидии [18]
Вопросы по всем видам государственной помощи и субсидиям
Пенсионные новости [78]
Пенсионная реформа [18]
Комментарии, обсуждение, мнения
Налог на богатство [6]
Обсуждаем законопроекты
Чернобыль [12]
Постановления, разъяснения, комментарии
Инвалидам [14]
В помощь инвалидам - новости, изменения
Мнения [5]
Мнения представителей власти
Доступное жилье [7]
Правовые знания [21]
Общие вопросы

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Июль 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Главная » 2013 » Июль » 7 » Июльские изменения в пенсионном обеспечении
10:24 PM
Июльские изменения в пенсионном обеспечении

Липневі зміни у пенсійному забезпеченні

З 1 липня ц.р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» (№ 231-VII).  Цим Законом  внесено зміни до законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам». 

 Таким чином, законодавець урегулював низку питань пенсійного забезпечення: 1) про зарахування  до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами; 2) про виплату пенсії по втраті годувальника дітям, які досягли 18-річного віку, в період перерви у навчанні; 3) про зміну механізму перерахунку пенсій з 1 березня кожного року;  4) про оптимізацію зарплати для обчислення пенсії шляхом першочергового виключення періодів отримання допомоги по безробіттю; 5) про удосконалення механізму  визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу.

Починаючи з січня 2004 року, при призначенні пенсій за нормами Закону України  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) час перебування жінок у відпустці у зв’язку з вагітністю  та пологами до страхового стажу не  зараховувався (оскільки  вони не вважалися застрахованими особами і, відповідно, за них не сплачувалися внески до Пенсійного фонду).

Законом 231-УІІ це питання врегульоване. Отже, з липня 2013 року особи, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами,  будуть застрахованими особами, відтак ця відпустка зараховуватиметься до страхового стажу при призначенні пенсії.

За нині чинною редакцією Закону 1058,  діти, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника та які досягли 18-річного віку, втрачали право на отримання такої пенсії за місяці перерви у навчанні  між закінченням одного навчального закладу і вступом в інший. Тобто, дитині, яка закінчила школу у червні, а розпочала навчання у вищому навчальному закладі з вересня, пенсія за липень і серпень не виплачувалась. Діти не отримували пенсію у період перерви в навчанні навіть в одному й тому ж закладі (між отриманням кваліфікації бакалавра і вступом до магістратури).

Новий закон цю несправедливість виправив: відтепер діти (якщо вони навчаються за денною формою навчання) матимуть можливість  отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника в періоди перерви в навчанні, але за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.

Законом 231-УІІ  змінено  механізм щорічного перерахунку  призначених пенсій з 1 березня кожного року, що передбачений частиною 2 статті 42 Закону 1058. Порядок проведення такого перерахунку, як і раніше, буде визначатися у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Якщо за чинним законодавством право на перерахунок пенсій визначалося  залежно від того, на скільки у попередньому році зріс розмір пенсії особи, то в зв’язку зі змінами, внесеними новим законом, це не матиме значення. Перерахунку фактично підлягатимуть всі пенсії, раніше призначені за Законом 1058. При цьому заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, буде підвищуватися на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком. Кожному пенсіонерові гарантується підвищення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію,  на коефіцієнт не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Законом 231-УІІ пенсіонеру надано можливість  під час визначення зарплати для обчислення пенсії з періоду,  за  який  враховується  заробітна  плата   (дохід)   для обчислення пенсії, в першу чергу виключити періоди одержання допомоги по безробіттю    (за ці періоди враховується мінімальна зарплата) незалежно від їх періодичності. Також удосконалено механізм визначення середньомісячного  коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу  (місяці, в яких заробіток менше мінімальної заробітної плати). Це дасть можливість збільшити розмір пенсії.

Категория: Новости Министерства | Просмотров: 657 | Добавил: Mother_Hobbit | Теги: пенсии | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]