Вы вошли как Гость
Группа "Гости"Приветствую Вас Гость!
Среда, 2024-04-24, 11:37 PM
Главная | Мой профиль | Регистрация | Выход | Вход | RSS

Категории раздела

РФ [18]
Новости Министерства [65]
Информация Министерства социальной политики Украины, Пенсионного фонда Украины, Кабинета министров Украины
Новости Феодосии [58]
Государственная помощь и субсидии [18]
Вопросы по всем видам государственной помощи и субсидиям
Пенсионные новости [78]
Пенсионная реформа [18]
Комментарии, обсуждение, мнения
Налог на богатство [6]
Обсуждаем законопроекты
Чернобыль [12]
Постановления, разъяснения, комментарии
Инвалидам [14]
В помощь инвалидам - новости, изменения
Мнения [5]
Мнения представителей власти
Доступное жилье [7]
Правовые знания [21]
Общие вопросы

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Апрель 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Главная » 2012 » Апрель » 30 » Критические замечания к проекту закона о службе в органах местного самоуправления есть не только у крымчан
11:11 AM
Критические замечания к проекту закона о службе в органах местного самоуправления есть не только у крымчан

Законопроект про службу в органах місцевого самоврядування було обговорено під час "круглого столу" у Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

  


(Інформаційне управління)

 

 

 

Як зазначалося представником розробника законодавчої ініціативи, проект (реєстр. № 9673) було підготовлено Міністерством юстиції України на виконання положень Національного плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", затвердженого Указом Президента України від 27 квітня 2011 року, та розроблено в рамках проведення адміністративної реформи.

Під час обговорення наголошувалося, зокрема, що документ є "спробою оновити методологічний і регулятивний фундамент служби в органах місцевого самоврядування", що, на думку авторів законопроекту, сприятиме побудові в Україні професійної служби в органах місцевого самоврядування, яка забезпечуватиме ефективну діяльність органів місцевого самоврядування та надання ними якісних послуг громадянам.


Голова Комітету Олександр Омельченко поінформував присутніх, що на черговому засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України, яке відбулося 16 березня 2012 року за участі широкого кола муніципальної громадськості, представників місцевих рад та їх асоціацій, було прийнято рішення рекомендувати очолюваному ним Комітету узагальнити виголошені на цьому засіданні пропозиції та критичні зауваження до законопроекту для використання під час підготовки документа до розгляду Верховною Радою України та взяти до уваги пропозиції всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування щодо можливості повернення законопроекту суб´єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Учасники "круглого столу" - представники органів місцевого самоврядування всіх рівнів та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування - висловили до законопроекту багато критичних зауважень концептуального характеру із застереженнями щодо неможливості прийняття його за основу при розгляді у першому читанні, оскільки даний документ розроблявся без участі представників асоціацій органів місцевого самоврядування (що, на їхню думку, є порушенням Закону "Про асоціації органів місцевого самоврядування") та тих, хто безпосередньо підпадатиме під дію відповідного закону у разі схвалення законопроекту.

Майже всі виступаючі наголошували на тому, що, незважаючи на об´єктивну потребу перегляду чинного Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування", "якість поданого законопроекту не дозволяє прийняти його за основу при розгляді парламентом у першому читанні".

Зокрема, за словами багатьох учасників заходу, становлення правового інституту служби в органах місцевого самоврядування має відбуватись в напрямі забезпечення його автономного функціонування на власній законодавчій базі, в той час як представлений законопроект у регулюванні питань проходження вказаної служби містить надмірну кількість відсилочних норм безпосередньо до Закону "Про державну службу". Крім цього, виступаючі звернули увагу на надмірне обмеження самостійності органів місцевого самоврядування при визначенні правил проходження служби в органах місцевого самоврядування, що, на думку учасників заходу, є порушенням положень Європейської хартії місцевого самоврядування. Під час "круглого столу" також було привернуто увагу присутніх до того, що деякі положення законопроекту, зокрема в частині термінології, суперечать окремим положенням Конституції та інших законів України.

Було висловлено також багато нарікань до запропонованої системи класифікації посад, яка "не враховує в повній мірі обсяг завдань, функцій, рівень відповідальності різних рівнів посад". Крім цього, зазначалося під час "круглого столу", пропонований законопроектом поділ посад на "виборні" і "адміністративні" негативно вплине на окреслення меж застосування законодавства про державну службу та про місцеве самоврядування при вирішенні питань щодо проходження служби в органах місцевого самоврядування.

Глибоке обурення з боку представників органів місцевого самоврядування викликав припис законопроекту, яким передбачається набрання ним чинності з 1 січня 2013 року, крім положень щодо оплати праці службовців органів місцевого самоврядування та їх соціальних гарантій, хоча саме вказані питання потребують нагального вирішення через вкрай низький рівень оплати праці в системі місцевого самоврядування. За словами учасників заходу, сьогодні заробітна плата нижчих категорій посад службовців органів місцевого самоврядування, які становлять більшість на самоврядній службі, дорівнює оплаті праці технічних працівників, що є серйозною перешкодою розбудові в Україні дійсно професійної служби в органах місцевого самоврядування.

Аналітичний висновок Ради Європи щодо відповідності даного законопроекту європейському законодавству представив експерт Програми Ради Європи "Посилення місцевої демократії та підтримки реформ місцевого самоврядування в Україні", професор Університету Париж І Сорбона-Пантеон Жерар Марку, який зазначив, що Програма загалом підтримує ідею реформування місцевого самоврядування - "на відміну від представленого законопроекту". Зокрема було наголошено, що "закладена у проекті концепція досить вузька і, в певному сенсі, є продовженням чинного Закону "Про службу в органах місцевого самоврядування", що не сприятиме розбудові такої публічної сфери управління, як служба в органах місцевого самоврядування". Доповідач ознайомив присутніх із значною кількістю зауважень і пропозицій до конкретних положень законопроекту, підготовлених за результатами ґрунтовного експертного дослідження.

У заході взяли участь народні депутати, експерти Ради Європи, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, представники громадськості, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, науковці.

Підсумовуючи обговорення, голова Комітету О.Омельченко висловив подяку всім учасникам заходу, партнерам Комітету та запевнив, що всі слушні зауваження до даного законопроекту будуть взяті до уваги при ухваленні Комітетом остаточних висновків з цього питання.

 

Категория: Мнения | Просмотров: 865 | Добавил: Mother_Hobbit | Теги: обсуждение, служба в органах местного самоуправ, законороект, замечания | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]