Вы вошли как Гость
Группа "Гости"Приветствую Вас Гость!
Пятница, 2024-03-29, 0:18 AM
Главная | Мой профиль | Регистрация | Выход | Вход | RSS

Категории раздела

РФ [18]
Новости Министерства [65]
Информация Министерства социальной политики Украины, Пенсионного фонда Украины, Кабинета министров Украины
Новости Феодосии [58]
Государственная помощь и субсидии [18]
Вопросы по всем видам государственной помощи и субсидиям
Пенсионные новости [78]
Пенсионная реформа [18]
Комментарии, обсуждение, мнения
Налог на богатство [6]
Обсуждаем законопроекты
Чернобыль [12]
Постановления, разъяснения, комментарии
Инвалидам [14]
В помощь инвалидам - новости, изменения
Мнения [5]
Мнения представителей власти
Доступное жилье [7]
Правовые знания [21]
Общие вопросы

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Декабрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Главная » 2013 » Декабрь » 15 » Разъяснения специалиста
2:04 AM
Разъяснения специалиста

Пенсії за кордон виплачуються на підставі міжнародних договорів та чинного законодавства

Українці стають дедалі мобільнішою нацією. Вони живуть у десятках країн світу, працюють на будовах і у вишах, сільському господарстві та сфері послуг. Однак коли настає час іти на заслужений відпочинок, виникає безліч запитань. Хто призначатиме пенсію і за яким законом? Чи не втратить уже призначеної пенсії людина, котра виїжджає на постійне місце проживання за кордон?

Про укладені Україною міжнародні договори у сфері пенсійного забезпечення, тонкощі призначення пенсій та можливості їх переведення за межі країни розповідає начальник управління міжнародного співробітництва Пенсійного фонду України Марія ПЛАКСІЙ.

— Маріє Василівно, за яких умов можлива виплата пенсіонерові коштів за кордон та як Пенсійний фонд захищає права трудових мігрантів? Хто має право на виплату пенсій?

— Виплата пенсій за кордон здійснюється на підставі міжнародних договорів та чинного законодавства України. Статтею 51 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що у разі виїзду за кордон на постійне місце проживання пенсіонер має право на отримання пенсії за шість місяців наперед. Для цього перед від’їздом він має звернутися із заявою до територіального органу Пенсійного фонду за місцем одержання пенсії в Україні. Тут же можна отримати «Пам’ятку для пенсіонерів, які виїжджають на постійне проживання за кордон». Там є вся необхідна інформація та перелік держав, з якими Україна уклала міжнародні договори про соціальне (пенсійне) забезпечення.

Якщо такий договір із країною, до якої виїжджає пенсіонер, укладено, то він може звернутися до компетентного органу з питань пенсійного забезпечення за місцем свого проживання в цій державі з клопотанням про переведення (переказ) пенсії з України.

— А винятки є?

— Так. Сказане не стосується пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначених згідно зі статтею 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Ці пенсії ПФУ виплачує у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання до будь-якої іншої країни незалежно від наявності двосторонніх договорів про пенсійне забезпечення.

— З якими саме країнами Україна має такі двосторонні угоди?

— Нині укладено низку міжнародних договорів (угод) з питань пенсійного забезпечення громадян. Важливе місце серед них посідає багатостороння Угода про гарантії прав громадян держав — учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, яку підписали також уряди республік Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, РФ.

Угодою передбачається, що пенсію громадянинові призначає та держава, де він проживає. Спільне зобов’язання урядів усіх держав полягає в тому, що у разі переїзду пенсіонера експорт пенсії не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не провадяться.

На аналогічних умовах Україною укладено двосторонні договори (угоди) з Азербайджаном, Білоруссю, Молдовою, Грузією. На сьогодні діє також Тимчасова угода між урядом України та урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, у галузі пенсійного забезпечення, підписана 15 січня 1993 року.

Україна має низку двосторонніх договорів про співробітництво в галузі соціального забезпечення з країнами Євросоюзу: із Латвією, Естонією, Литвою, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Королівством Іспанія, Португальською Республікою.

Тут діє дещо інший, пропорційний принцип фінансування пенсій кожною державою за страховий стаж, набутий на її території, та продовження виплати пенсії державою, яка її призначила, у разі переїзду пенсіонера.

Уже цього року, 18 травня, підписано Угоду між Україною і Республікою Польща про соціальне забезпечення. Вона набуде чинності в установленому порядку після ратифікації Верховною Радою України.

Одночасно Україна продовжує виконувати зобов’язання колишнього СРСР за міжнародними договорами, укладеними з Монгольською Народною Республікою, Румунією та Угорщиною.

— З якими країнами очікується підписання нових договорів про соціальне забезпечення?

— Із ФРН, Державою Ізраїль, Угорщиною. Готується до підписання й нова угода з Королівством Іспанія. Їх проекти вже підготовлено. Нині фахівці ПФУ разом із Мінсоцполітики та відповідними іноземними установами працюють над проектами двосторонніх договорів з Румунією, Республікою Сербія, Грецькою Республікою, Чорногорією.

Після ухвалення Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», що заклав основи нової страхової пенсійної системи в Україні, виникла необхідність переглянути вже чинні міжнародні договори (угоди) з країнами СНД. Ідеться про перехід до визнаного в Європі пропорційного принципу, коли кожна країна призначає людині пенсію лише за періоди сплати страхових внесків на її території. Нині триває робота експертів з напрацювання проектів відповідних міжнародних договорів з Російською Федерацією та Республікою Білорусь.

— Найбільше наших мігрантів проживає в РФ, США, Канаді, Португалії, Іспанії. Як у цих країнах відбувається процес виплати пенсій?

— На громадян, які переїжджають з України до Росії, Казахстану, Вірменії, Білорусі, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, поширюються положення Угоди про гарантії прав громадян держав — учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року.

Пенсія призначається за їхнім місцем проживання. Для встановлення права на пенсію, зокрема пенсії на пільгових умовах та за вислугу років, враховується трудовий (страховий) стаж, набутий на території будь-якої з цих держав. Обчислення пенсій проводиться із заробітку (доходу) за періоди роботи, які зараховуються до трудового (страхового) стажу. Розмір заробітку визначається виходячи з офіційно встановленого курсу валют на момент призначення пенсії.

—  А чи бувають випадки, коли за новим місцем проживання у країнах СНД громадянин не має права на пенсію?

— Так, бувають. Наприклад, громадянин України, пенсіонер 1951 року народження, у віці 61 рік переїжджає на постійне місце проживання до Киргизстану, де пенсійний вік для чоловіків нині становить 63 роки. Право на пенсію у Киргизстані у нього виникне лише в 2014 році. У такому разі виплата призначеної пенсії продовжується територіальним органом ПФУ за новим місцем проживання пенсіонера на його особистий рахунок у банку або через поштове відділення. Ця виплата здійснюється до набуття права на пенсію згідно із законодавством держави проживання.

Питання пенсійного забезпечення мігрантів, що проживають у таких країнах, як Іспанія, Чехія, Словаччина, Болгарія, Литва, Латвія, Естонія, Португалія, з якими укладено двосторонні міжнародні договори про соціальне забезпечення, вирішується на пропорційній основі фінансування пенсій, що передбачає взаємне визнання страхового стажу та призначення і виплату пенсії кожною стороною лише за страховий стаж, набутий на її території. Тобто страховий стаж, набутий за законодавством кожної з держав, ураховується за потреби іншою державою для визначення права на пенсію так, ніби цей стаж набуто за її законодавством.

У разі переїзду пенсіонера на постійне проживання до цих держав ПФУ продовжує переказувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера у вільно конвертованій валюті — доларах США або євро.

— А якщо угоди про соціальне забезпечення між Україною та країною, куди виїхав пенсіонер, немає?

— Ще раз звернімося до ст. 51 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Там сказано, що у разі виїзду пенсіонера на постійне проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від’їздом. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

Конституційний суд України рішенням № 25-рп/2009 від 7 жовтня 2009 року визнав таким, що не відповідає Конституції України, положення другого речення цієї статті Закону. Постала потреба врегулювати це питання шляхом внесення відповідних змін до пенсійного законодавства України, зокрема Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Право їх ухвалювати має лише Верховна Рада. Мінсоцполітики разом із зацікавленими міністерствами, відомствами та соціальними партнерами проект таких змін уже напрацювало.

—  У деяких країнах наші трудові мігранти набувають стаж і право на пенсію, але доживати віку повертаються в Україну. Яку пенсію вони отримуватимуть тут?

— Якщо трудові мігранти, які працювали в країнах Балтії, Чехії, Словаччині, Болгарії, Іспанії, Португалії, повертаються жити в Україну, то пенсія, призначена тією державою, де набуто страховий стаж і з якою укладено двосторонній міжнародний договір, виплачується пенсіонерові в Україні. Іншу частину пенсії — за український страховий стаж — призначатиме територіальний орган ПФУ за місцем проживання заявника.

Категория: Правовые знания | Просмотров: 751 | Добавил: Mother_Hobbit | Теги: пенсия, пенсия за пределы Украины | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]